Yeni Koronavirüs Pandemisinde Yaşlılar

Yeni Koronavirüs Pandemisinde Yaşlılar

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Ahmet Turan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in Vuhan kentinde geçen aralık itibarıyla görülmeye başlanan yeni tip koronavirüsle ilgili Sağlık Bakanlığı'nın toplum sağlığını korumak için önemli ve zamanında önlemler aldığını söyledi.

 

Pandeminin özellikle 65 yaş üstü geriatrik olgular ve kronik hastalığı bulunanlarda daha şiddetli seyrettiğini belirten Işık, "İlerleyen yaşla birlikte patojenlere karşı bağışıklık sistemindeki gerileme nedeniyle, geriatrik olgularda infeksiyon hastalıkları daha sık görülmekte ve bu hastalıklar gençlere göre daha şiddetli seyredebilmektedir. Bu konuda göz önünde bulundurulması gereken, geriatrik olgularda bu hastalıklar tipik bulgular olmadan ortaya çıkabilmektedir." dedi.

 

Bununla birlikte hastalığın sadece yaşlılar için ölümcül olduğu algısının yanlışlığını vurgulayan Işık, ancak yoğun bakım ihtiyacı bulunan ve ölen hastaların önemli kısmının yaşlılar olduğunun altını çizmek gerektiğini dile getirdi.

 

Geriatrik olgularda yeni tip koronavirüsün daha farklı bulgularla seyrettiğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Vücut sıcaklığının 38 derecenin üstünde olması şeklinde tanımlanan ateş, ancak akut infeksiyonun erken döneminde yaşlıların yarısından azında bu değerlere çıkabilmektedir. Hatta infeksiyonun erken döneminde yaşlıların vücut sıcaklığı gençlerden biraz daha düşük olabilmektedir. Yaşlılarda akciğer infeksiyonlarında vücut sıcaklığının yükselmesinden çok taşipne dediğimiz solunum sayısında artış daha fazla görülmektedir.

 

Yaşlılarda ateş değerlendirilirken tekrarlayan oral ya da kulak vücut sıcaklığının 37,3 derece ve üzeri olması ya da bazal vücut sıcaklığında 1,1 dereceden fazla artış olması şeklinde değerlendirilmesi daha gerçekçi olacaktır. Acil servise 38 derecenin üstünde vücut sıcaklığı ile  başvuran her yaşlının sıklıkla ciddi infeksiyonu olduğu kabul edilebilir. Bazal vücut sıcaklığına kıyasla vücut sıcaklığının düşük olma durumu da hayatı tehdit eden çok ciddi bir infeksiyonun göstergesi olabilir."

 

Işık, zatürrenin klasik bulguları ateş, öksürük ve yan ağrısının yaşlıların yarısından azında görüldüğünü, daha çok bilinç bulanıklığı ve karışıklığı, sık düşme, yürüme güçlüğü, hareket kabiliyeti ve iştahta azalma, yutma güçlüğü, idrar, gayta kaçırma ve genel düşkünlük hali gibi semptomların görüldüğünü anlattı.

 

"Bunu da atlatacağız"

Virüs tespit edilen kişinin tedavi süreci boyunca umudunu kaybetmemesinin önemli olduğuna işaret eden Işık, "Dünya bugüne kadar birçok pandemi geçirdi, bunu da atlatacağız. Yaşlılarımız bu infeksiyona karşı sosyal izolasyona ve önerilen hijyen kurullarına azami dikkat etmeli. Özellikle geriatrik bir olgunun kronik hastalıklarını iyi yönetmesi lazım. Önerilen tedavileri tam olarak yerine getirmeli. Uykusuna ve beslenmesine dikkat ederken, yeterli sıvı tüketimini de sağlamalı. Bunlar bağışıklık sisteminin desteklenmesi için çok önemli." ifadelerini kullandı.

 

Işık, pandeminin Türkiye'de daha fazla yayılmaması için 65 yaş üstü kişilerin evlerinden çıkmaması konusunda İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye bir hekim olarak destek verdiğini söyledi.

 

Geriatristler olarak başarılı yaşlanmanın sosyalleşmeyle olacağını her fırsatta vurguladıklarını anlatan Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu pandemi ortadan kalkana kadar fiziksel sosyalizasyonu bir kenara bırakmak şart. Şu an teknolojinin yardımıyla, evden çıkmadan sanal sosyalizasyon uygulamalarınından faydalanma zamanı. Kişilerle fiziksel temas olmadan görüntülü telekomünikasyon uygulamalarıyla mutluluklar paylaşılabilir. Böylece sanal sosyalizasyonla yaşlılarımız hem teknolojiye hakim olma şansı hem de mental egzersiz yapma imkanı bulmuş olacak."

 

Haber: AA

Görsel: Sky News